Jako jedyne z województwa podkarpackiego przeszło kwalifikacje wojewódzkie i zakwalifikowało się do etapu ogólnopolskiego. Konkurs ma na celu promocję i prezentację wielopłaszczyznowej działalności KGW w zakresie społecznym, kulturalnym i edukacyjnym. Jego celem jest połączenie tradycyjnej sztuki kulinarnej, reprezentowanej przez KGW ze sztuką gotowania nowego pokolenia kucharzy wyznaczających współczesne trendy.

Etap ogólnopolski konkursu składa się z dwóch części. W okresie od 28 listopada 2022 r. do 31 stycznia 2023 r. nagrywane są filmy obejmujące przygotowanie zgłoszonych przez KGW potraw, ich nowoczesnej aranżacji przez szefa kuchni oraz próbę realizacji przez szefa kuchni wyzwania zaproponowanego w zgłoszeniu przez każde z kół finalistów. Następnie, nagrane filmy zostaną opublikowane na dedykowanym kanale na portalu YouTube, w celu propagowania lokalnych tradycji kulinarnych i promocji tego filmu wśród swoich sympatyków w celu osiągnięcia możliwie największej liczby udostępnień oraz odsłon (wyświetleń) filmu. Komisja oceni ilość odsłon na portalu YouTube i udostępnień filmu każdego KGW z postu głównego.
14 stycznia Koło Gospodyń Wiejskich z Krościenka Wyżnego nagrało film w klimatycznych wnętrzach dworu w Krościenku Wyżnym Barbary i Jerzego Stasiczaków. Panie z KGW, w asyście Jakuba Steuermarka, kucharza prowadzącego warsztaty, konsultującego marki spożywcze, którego największą pasją jest proste jedzenie, znanego m.in. z programu telewizyjnego "Pytanie na Śniadanie" gotowały zupę pomidorową królewską oraz jako danie główne filet z kurczaka w cieście francuskim. Jakub Steuermark zaprezentował wyzwanie rzucone przez KGW - filet pod pierzynką (z warzyw i żółtego sera). Wszystkie przepisy pochodzą z "Przepisów Pani Luśki", kucharki z Krościenka Wyżnego, członkini KGW w Krościenku Wyżnym. Kucharz wykonał również sałatkę Caesar i gulasz po węgiersku.

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!