Etap wojewódzki podzielony został na dwa etapy, oba odbyły się w budynku "Szpetnara". W pierwszym teoretycznym uczniowie rozwiązywali przez godzinę test sprawdzający ich wiedzę z zakresu przedmiotów zawodowych przesłany przez Komitet Główny Turnieju we Wrocławiu. W drugim praktycznym, trwającym aż pięć godzin, mieli za zadanie wykonać tort w dowolnym kształcie, sześć monoporcji o takim samym składzie jak tort oraz sześć figurek z marcepana lub masy plastycznej - po dwie sztuki takich samych. Wykonane prace musiały nawiązywać do tegorocznego tematu przewodniego turnieju "Trzydzieści lat mineło - Potęga natury".

Nad pracami uczestników czuwało specjalnie powołane jury, któremu przewodniczył Stanisław Wróbel. Jury oceniało m.in. organizację i higienę pracy, zgodność pracy z tematem, wykonanie wyrobów ciastkarskich i cukierniczych, wykonanie elementów dekoracyjnych oraz dekorowanie wyrobów.
Konkurs cukierniczy o najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik jest od lat ważnym wydarzeniem w kalendarzu szkoły organizującej etap wojewódzki. - Ten konkurs to tradycja naszej szkoły, która trwa już od 20 lat. Co roku staramy się, by konkurs miał inną tematykę. Tegoroczna edycja nawiązuje do 30-lecia i ma wyjątkowy motyw - potęgę natury - powiedział Bogdan Skotnicki, dyrektor "Szpetnara".

Uczniowie z województwa zinterpretowali ten temat w różnorodny sposób, tworząc prace inspirowane przyrodą. - Widać w nich niesamowitą wyobraźnię i talent. Tematyka tegoroczna jest niezwykle wdzięczna, by wyrazić się artystycznie poprzez sztukę cukierniczą - zaznaczył dyrektor.

Podczas rozmowy nie zabrakło również odniesień do sukcesów absolwentów szkoły. - Z naszej placówki wyszli mistrzowie świata, Europy i Polski, jak choćby pan Wołczański, Staroń czy Pelczar. Tradycje cukiernicze są u nas silnie zakorzenione, dlatego staramy się je podtrzymywać, wychowując kolejne pokolenia młodych adeptów sztuki cukierniczej - dodał. - W ubiegłym roku nasza uczennica zajęła drugie miejsce na etapie krajowym. To ogromne osiągnięcie, a my wciąż śledzimy jej dalsze postępy i pozostajemy w kontakcie z absolwentami.
W tegorocznym etapie wojewódzkim udział wzięło 8 uczniów. Pierwsze miejsce i tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik zdobył Dmytro Hlushko reprezentujący Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

Klasyfikacja końcowa turnieju:
1. Dmytro Hlushko (Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie)
2. Karolina Data (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle)
3. Aleksandra Nikiel (Cukiernia "Bassara" w Dębicy)
4. Kamila Turek (Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle)
5. Maksym Elmes (Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie)
6. Katarzyna Wadas (Cukiernia "Bassara" w Dębicy)
7. Zofia Szul (Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia w Pilźnie)
8. Wiktoria Pabisz (Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 w Krośnie)
Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, a najlepsi uczniowie wraz z nauczycielami puchary.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:
Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!